• Mag het?

Ja!

In de nederlandse wetten staat nergens, dat blote voeten verboden zijn! Zelf heb ik ook niets in de jurisprudentie gevonden. Mocht jij wel iets vinden, hoor ik het graag!

Overigens leverde navraag bij vraaghetdepolitie.nl de volgende reactie op:

Er is niets in de wet geregeld waarin staat dat op blote voeten lopen niet mag. Dus ik zou zeggen: leef lekker je eigen leven en doe wat jij denkt dat goed voor je is.

Sterker nog...

Onze Grondwet heeft als eerste artikel:

Allen die zich in Nederland bevinden, worden in gelijke gevallen gelijk behandeld. Discriminatie wegens godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht of op welke grond dan ook, is niet toegestaan.

Voor mij, en zeker voor meerdere blootvoeters, is het lopen op blote voeten deel van mijn levensovertuiging (het geheel van opvattingen dat je hebt over het leven en over de manier waarop je het beste kunt leven)!

Dus...

 • je mag blootvoets autorijden (meer info...)
 • van de Voedsel- en Warenwet mag je (als klant) gewoon blootvoets zijn in een winkel (meer info...)
 • ook als passagier van een bus, trein of vliegtuig hoef je geen schoenen aan

Maar...

Winkels en organisaties mogen hun eigen huisregels opstellen! Hun huis, dus hun regels! Als ik bij iemand op bezoek ben, dan gedraag ik me naar hun wensen! Maar dan moeten deze huisregels wel al vantevoren duidelijk bekend zijn, via website of posters! Of deze regels ook daadwerkelijk mogen, tja, dat zul je zelf aan een rechter moeten vragen...

Gelukkig zijn er maar weinig organisaties, die blote voeten verbieden via de huisregels:

 • bij bepaalde sporten, zoals bijv. indoor-klimmen (boulderen), wordt vaak schoeisel verplicht gesteld, meestal tijdens de sport, maar soms ook daarbuiten (kantine). Gelukkig wordt ook soms schoeisel verboden tijdens het sporten :-D (judo)
 • NEMO Science Museum (Amsterdam) verbiedt blote voeten vanwege dagelijks onderhoud aan de tentoonstellingsonderdelen, en daarmee het verhoogd risico op letsel, bv door metaalsplinters
 • Het Kunstmuseum Den Haag (maar ook veel andere musea, zoals Rijksmuseum, Boymans, ...) heeft blijkbaar soortgelijke regels, ondanks dat het eerst expliciet wel mocht!

Nog mooier natuurlijk, als organisaties wel expliciet blote voeten toestaan:

 • Albert Heijn schrijft: "Er zijn geen huisregels of andere regelgeving vanuit de NVWA waar in staat dat het verboden is om op blote voeten de winkel te betreden." (jpg)
 • In het Afrika Museum (Berg en Dal) mocht het ook niet, maar na een e-mail kwam deze reactie 💚:
  "U heeft helemaal gelijk dat het weigeren van toegang wegens het ontbreken van schoeisel in uw geval een wel heel rigoureuze handhaving is van de bezoekvoorwaarden. Naar aanleiding van uw bericht hebben wij doen besluiten deze regel te schrappen uit de bezoekvoorwaarden."
  En een latere reactie:
  "Ondanks dat het online misschien nog niet te vinden is zijn de voorwaarden weldegelijk aangepast en zijn mensen uit de blootvoetse cultuur meer dan welkom in het Tropenmuseum in Amsterdam, Museum Volkenkunde in Leiden, Wereldmuseum in Rotterdam en uiteraard ook bij het Afrika Museum in Berg en Dal.
  "Ik weet uit persoonlijke hand dat leden van het online team de aangepaste voorwaarden hebben ontvangen. Een kwestie van tijd voordat het online verschijnt. Laat het u zeker niet weerhouden te komen. Intern zijn de mensen op de hoogte."
 • Het Drents Museum laat desgevraagd weten: "Uiteraard bent u van harte welkom. Het Drents Museum staat open voor iedereen, ongeacht ze nu schoeisel aan hebben of op blote voeten komen."
 • En ook het Dordrechts Museum is gastvrij: "U mag ons museum inderdaad blootsvoets bezoeken."

 

Eigen verantwoordelijkheid

Dat iets mag, wil nog niet zeggen dat het slim is om te doen. Maar laat iedereen daarin zijn eigen verantwoordelijkheid nemen!

Een gemiddelde bowlingbal weegt 6kg. Dan kun je als bowlinghal wel schoenen verplicht stellen, maar je kunt ook zeggen: keuze van de klant! Een echte blootvoeter weet heus wel, waar hij mee bezig is. Hier in Nederland zijn we niet zo 'sue-happy' als in Amerika, en hoeven organisaties zich niet vantevoren in te dekken met superuitgebreide regels.

15 Miljoen mensen, op dat hele kleine stukje aarde...
Die schrijf je niet de wetten voor. Die laat je in hun waarde... ()